מארק בולין מנהל את הבלוג
NetGen Skeptic, בלוג שעוסק בנושא אחד – בדיקה מתמדת של הטענה שהדור הצעיר "מבין" בתקשוב מפני שהוא נולד לתוך מציאות תקשובית. מאז שמארק פרנסקי קבע את המונח "ילידים דיגיטאליים" אנשי חינוך שומעים שבני הדור הזה לומדים בצורה שונה מאשר הדורות שקדמו לו, ולכן המורים חייבים לאמץ טכנולוגיות חדשות על מנת לדבר בשפה שלו. כל פעם שמתפרסם מחקר חדש שבוחן אם אכן נכון שסטודנטים מעדיפים ללמוד באמצעות התקשוב, או אם הם "מבינים" את התקשוב מהר יותר, בולין כותב על זה בבלוג. במידה מסויימת, אפשר להגיד שהבלוג כבר עשה את שלו. פעמים רבות הוא כבר דיווח על מחקרים וסקרים שמצביעים על כך שהטענה של פרנסקי פשוט איננה נתמכת בנתונים מהשטח. ועוד יותר חשוב (אם כי לא בהכרח בגלל הבלוג של בולין) פחות ופחות אנשי חינוך נאחזים בטענה הזאת, ובהשתמעויות החינוכיות (השליליות) שלה.
לפני שבוע
בולין דיווח על "מחקר" חדש שמאמת כמה מהנקודות שהוא מרבה להדגיש. שם המחקר:
Debunking the Digital Native Myth, וכותרת המשנה שלו מוסרת ש-"סטודנטים בהשכלה גבוהה מבקשים יותר תמיכה בשימוש בטכנולוגיה בכיתה". לכאורה יש כאן עוד סיבה להגיד "אמרנו לכם". הנה, דופקים עוד מסמר לתוך הארון של מיתוס היליד הדיגיטאלי. אבל אפילו אם בולין שמח לאמץ את המסקנות, הוא דורש לבדוק את הנתונים, ובמקרה הזה, הוא מגלה שקשה למצוא אותם. הוא כותב שיש בעיה עם המחקר:
a) it was conducted by a private consulting company,
Cengage Learning so, as far as I know, there was no requirement for peer review;
b) only very limited methodological details have been publically released.
אכן, הורדתי את ה-PDF של הדוח, ומתברר שהוא מסמך בן 13 עמודים, שרק שבעה מהם מכילים מידע על ה-"מחקר", ובאלה תרשימים גדולים ומעט טקסט. אנחנו לומדים שמדובר בסקר שנערך אצל בערך 750 סטודנטים ו-300 מרצים, אבל לא מוסרים לנו באילו מוסדות, או מה הם לומדים. בולין מציין ש:
If we look at the data that this conclusion appears to be based on, it is pretty thin: "65 per cent of instructors think students are tech savvy when it comes to using digital tools in the classroom. Conversely, only 42 per cent of students believe there is enough support for educational technology, evidence of a perception gap in how adept students are versus how savvy they are presumed to be." Hardly myth-debunking evidence.
יש מי שמבקש לחשוף את המיתוס של היליד הדיגיטאלי מפני שהוא משוכנע שמדובר במיתוס, ומפני שהוא חושב שהמיתוס הזה מזיק לקידום הטמעת התקשוב בחינוך. אבל זאת לא הסיבה האפשרית היחידה. חברת Cengage Learning משווקת "פתרונות" שבאמצעותם מוסדות חינוך יכולים, תמורת כסף טוב כמובן, לאמץ טכנולוגיות למידה שיהיו קלים לשימוש. גם Cengage מעוניינת לחשוף את המיתוס. הרי עבורה, אם סטודנטים אינם שולטים בטכנולוגיה כפי שהמיתוס טוען, זאת הזדמנות למכור את המוצרים שלה. מהדוח שהתפרסם ברשת נודף ריח של "מחקר מטעם", ובולין מודע לכך. הוא מתעקש להראות שהטענות של אלה שמספרים לנו על היליד הדיגיטאלי אינן מבוססות במחקר. ולכן, גם כאשר הוא פוגש "מחקר" שלכאורה מאושש את דעותיו הוא איננו מקבל אותו מפני שהוא מסכים עם מסקנותיו. הוא דורש שגם הוא יתבסס על שיטות מחקר תקפות. נעים לקרוא בלוג כזה.
תוויות: ילידים
אותי זה הצחיק, ואני מתכונת לצחוק ממש לא למטפורה. זה נראה שהסקפטיות שלו מאוד רחבה לא רק למיתוס של הילד הדיגיטלי אלא לכל דבר שזז. אני אמנם מכיר הרבה מחקר רציני וחוקרים נהדרים אבל יש כל כך הרבה גם לא כאלו שאני פשוט יכול להרגיש בעצמי את התסכול של האיש ואת הכעס שלו על אנשים שמורחים ועל זה שצריך להשקיע קריאה של 20 עמודים והרבה זמן כדי להבין את זה. ויותר מזה כדי לכתוב את זה ולעמוד מאחורי הביקורת. מחמם את הלב שיש גם כאלו. וכאמור יש הרבה.
נשלח ע"י: גיל עמית | 06 מאי, 2010 20:41
כמתרגל עם הכרות טובה של טכנולוגיה, אני מוצא את עצמי שוב ושוב בסיטואציות שאני צריך להסביר למרצים שהסטודנטים שלהם פשוט לא מבינים במחשבים כמו שהם חושבים, ולהניח שהם יוכלו לבצע משימות כמו איתור מאמרים רלוונטיים בגלל שעושים את זה במחשב זה מטופש למדי.
מצד שני, תמיד עצוב לגלות עד כמה סטודנטים - אנשים שאמורים להוות את העילית של הצעירים - לא מסוגלים לתפעל מחשב ברמה בסיסית.
נשלח ע"י: Dubi K | 18 מאי, 2010 23:12