קל יותר איננו בהכרח טוב יותר
תוויות: חיפוש
אם אכן המטה-דאטה תאפשר את כל אלה, בוודאי יש לברך על היוזמה הזאת. ובכל זאת (כצפוי) משהו כאן צורם לי. אינני יכול להתלונן על כך שחיפוש מידע נעשה פחות ופחות מסובך. אמנם בחיי היום-יום אני מניח שאף אחד כבר איננו זקוק לחיפוש מתקדם, ושהחיפוש הפשוט של גוגל עונה, יותר מפחות, על כל הצרכים. אבל בחינוך הדברים לא כל כך פשוטים. בחינוך איננו מבקשים תשובה לשאלה, אלא מעוניינים במקורות שמרחיבים את הדעת, שמעמיקים את ההבנה. אבל שוב, אם היוזמה החדשה הזאת תעזור למורים ולתלמידים להגיע למקורות כאלה, זה בהחלט מבורך.
איך זה יעבוד? אני מניח שבהמשך הפיתוח נגלה שבכל חיפוש שאנחנו עורכים, באמצעות כל כלי חיפוש שנבחר, נוכל להוסיף הגדרה ממאגר המטה-דאטה, ובאמצעותה נצמצם את החיפוש שלנו לחומרים חינוכיים מוגדרים. זה אמנם ידרוש שנכיר משהו מעבר לפעולה הפשוטה של הקלדת מילת חיפוש לתוך תיבת חיפוש, אבל התוספת הזאת לא תהיה מסובכת, והתוצאה תהיה כדאית.
אבל עריכת חיפוש היא רק מרכיב אחד מתוך מכלול מיומנויות המידענות. מרכיב נוסף, ובעיני חשוב יותר, הוא החשיבה הביקורתית – היכולת להבחין באיכות של מקור ובהתאמתו לצרכים שלנו. ודווקא בהיבט הזה אני חושש שאנחנו עשויים לגלות שמי שבא לברך ייצא מקלל.
נכון להיום הפונה למנועי חיפוש כלליים עשוי לגלות שקשה למצוא משאבים חינוכיים מקוונים שהם מתאימים לצרכים חינוכיים מוגדרים. הקושי הזה נובע מתכונה אינהרנטית של ה-WWW: ברוב הגדול של המקרים המשאבים שנמצאים בווב לא הועלו לשם כדי לשרת את החינוך. כבר היום יש לא מעט "ספקי תוכן" חינוכיים שמוכנים להציע לנו, מי בחינם ומי במחיר, חומרי למידה שהותאמו לנושאים לימודיים, ולגילאים, ספציפיים. אפשר למצוא את אלה באמצעות מנועי חיפוש, אבל בדרך כלל הם מוצעים למורים ולבתי ספר במסגרות נפרדות. אני מניח שהיוזמה שמתוארת בכתבה אמורה להביא לכך שנוכל למצוא משאבים כאלה בקלות גם דרך מנועי החיפוש הכלליים.
אין פסול בכך, אבל אני חושש שה-"קלות" הזאת עשויה לצמצם את השימוש במשאבים שאינם באופן מוצהר "חינוכיים". ככל שנעשה קל יותר להגיע למקורות שבדרך זאת או אחרת זכו להכשר, מורים ותלמידים ירגישו שאין צורך בחיפוש הנרחב והפתוח שעשוי להפגיש אותם עם המקרי, עם מקורות שמפתיעים ושמאירים נושא מזווית בלתי-צפויה. ואם כך יקרה, אנחנו עשויים לגלות שיהיה קל יותר למצוא מקורות אינטרנטיים חינוכיים, אבל במחיר של הפיכת המשאב האדיר של האינטרנט ללא יותר מאשר ספר לימוד מאושר.
כמו בבעייתיות של התאמת המידע למשתמש ספציפי, המביאה למצב שבו מידע מסויים אינו מופיע כלל בשל ה"ניחוש" של האלגוריתמים לגבי תחומי העניין שלך, הגבלת התוצאות לטווח מסויים יביאו לקידום של תוצאות מסחריות יותר והתעלמות מיישומים פתוחים.
הדבר אכן מחזק את הנטייה שאנחנו רואים כיום בבתי ספר להשתמש בתוכנות מוכנות שאין צורך להעריך את טיבן (כפי שהדבר נעשה בספרי לימוד) מכיוון שיש להן חותמת כשרות ואי שימוש כמעט מוחלט באפשרויות הבלתי נגמרות הקיימות באינטרנט (אך הדורשות את בדיקת התאמתן ואיכותן).
נשלח ע"י: Unknown | 21 יוני, 2011 08:05
תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.
נשלח ע"י: d-schiffer | 21 יוני, 2011 21:56
זה פותח פתח להתפתחות מומחים שילַמדו (למד - פתח) את רזי החיפוש. אכן גוגל כמשל, משתלט על החיפש שלך ודולה מים האיטרנט את הפנינים שהוא "חושב" שמתאימים לך. אולי מישהו יפתח (או אולי כבר קיים) מנוע חיפוש שידע לשאול אותך את השאלות הרלונטיות לגבי החיפוש שאתה כרגע מבצע, כדי לדלות עבורך את ה"אייטמים" שאתה מכוון להם.
נשלח ע"י: d-schiffer | 21 יוני, 2011 22:02